Какво представлява химичния елемент алуминий и как се използва като материал в рекламата?

Алуминий е с пореден уникален атомен номер Z13 на периодичната система. Има относителна атомна маса Ar(Al) = 26.98. Химичният му знак е Al. Латинското му наименование е Alimunium. Алуминиеви находки са най-разпространенията метал. Съставляват около 8% от земната кора. Химичният елемент е известен още от древността като за първи път през 1808г., английски химик Хъмфри Дейви го наименова и прави опити да го произведе. През 1825г., датски физик на име Ханс Кристиан Оерстед успява да получи алуминиев екстракт в чист вид. По това време цената му надвишава тази на златото. През 1866г. независимо един от друг Чарлс Мартин Хол в САЩ и П. Ерц във Франция открили съвременния промишлен метод за получаване на алуминия. Получаването било направено чрез електролиза на разтвор от Al2O3 в стопен криолит (Na3AlF6). Процесът се осъществявал в специални електрически пещи, при температура от 1000 градуса. От анода се отделя кислород, а от катода – течен алуминий.

Продукти от алуминий и химични свойства на материала – защо е важно да знаете това?

Метали като него, проявяват двойствени (амфотерни) свойства и могат да реагират както с киселини, така и с основи. Такива метали се наричат преходни. Алуминият се произвежда от рудата боксит като за 1 тон алуминий са необходими четири до пет тона боксит. В съвременния свят алуминиевата основа има много приложения. Сред тях са – направа на домакинските съдове, производство на автомобили, самолети, медицински изделия, опаковки и много други. Всичко това е благодарение на свойствата, които притежава. Алуминият е сребристобял като цвета му варира до мътносив в зависимост от грапавината на повърхността му. Той е лек с тегло от едва 2,7 g/cm3, което е една трета от стоманеното тегло. Материалът е немагнитен ковък метал с добра здравина и корозионна устойчивост.

Какво е защитно покритие от алуминиев оксид?

Благодарение и на естественото си защитно покритие – алуминиев оксид, алуминий се използва за производството на уреди и машини за съхранение на храни и лекарства. Топи се при не много висока температура, като в комбинация с ниската му плътност води до лесна изработка на различни конструкции без изразходване на много енергия. Негови свойства са и отличната електро и топлопроводимост, светлоотразителността и непропускливостта му. Рециклира се на 100% без да се нарушават свойствата и качествата му. Може да се легира с други материали като най-често това са мед, цинк, желязо, като при смесването им се създават различни серии смеси. Алуминиевите реклами са здрави и качествени и могат да се облепят с фолио. Поръчайте сега.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.