Какво означава коматекс? История и произход на материала

Коматекс е продукт от взаимно проникваща полимерна мрежа между ПВЦ и полиуреа. Нарича се още разпенено PVC. Готовото изделие има обемна и пореста структура и тегло по-малко от половината на твърдия еднороден материал. Подобно на чистия поливинилхлорид, коматекса – затворената клетъчна пластмасова пяна е твърда и здрава. Съставена е от поляризирани молекули, известни като диполи. Материала е здрав и лек. Продукта е силно устойчив на влага и химикали. Има ниска абсорбция на H2O. Също така притежава термопластични свойства и започва да се омекчава при около 65 ° C, което го прави много лесен за рязане и оформяне. Разпенена клетъчна плочка може да бъде изрязана с лекота. Чрез потапяне във вряща вода или с топлинен пистолет коматексът може лесно да се оформи.

Производство на разпенено ПВЦ коматекс

Поливинилхлорид и полиурея се смесват заедно при контролирани условия. Сместа се разпределя в квадратна форма, запечатва се чрез затваряне на страните и се поставя в голяма преса, където се нагрява. Резултатът е плоча от твърд материал с пори. Материалът се подлага на гореща вана, за да се разшири до крайна плътност и да се втвърди за употреба. Вече готовия продукт може да бъде нарязан на листове с различни размери и дебелина в зависимост от изискванията на купувача.

История и създаване на коматекса

Първите ПВЦ патенти са създадени във Великобритания и Германия през 1912 г. Те са основополагащи в тази индустрия. Популяризирането на пластмасата става през Втората световна война, когато започват да се произвеждат военни пособия, от алтернативни на метала суровини. Едно от водещите направления е водоустойчивостта. През 70-те години на миналия век популярността на материала нараства и той все по-широко започва да се използва при произвеждане на олекотени пластмасови изделия. Именно това довежда до създаването на коматекс. Поръчайте експресна изработка на рекламни табели за интериор от фирма за брандиране в София – Премиум. Доверете се на опита и професионализма и купете сега.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.