Значение на черния цвят в рекламата

Черния цвят в рекламата
Черния цвят в рекламата

Черният цвят се създава, когато материята не отразява нито една вълна от спектъра на видимата светлина и когато цялото излъчване се е абсорбирало в него. Той се свързва също така с абсолютната липса на светлина. Черното е цветът на нощта, често се свързва със съня, с несъзнателните сънища, а по-често с кошмарите. Асоциираме го също с мистерията и със смъртта, с лошото.

Черното е също цвят с противоречива оценка, той е едновременно цвят на провокацията и на дискретността. Той се свързва в някой случай с дисциплината, а в други с еротиката. Най-често, черното се възприема с негативно значение.

Черното запечатва нюанси и контрасти, подчертава светлината.

Ето някой възможни приложения на този цвят:

Безреден и Нещастен

Психологически черно е тъга, страх, объркване, провал, страдание, тревога и  разстройство. Черното е перфектният цвят, за да се опише и денонсира всичко, свързано с бедността, мизерията, незаконността, ограниченията и бунта.

Празен и Студен

Черния цвят се усеща като празнина, тъй като след мръкване възприятието ни е  намалено, ние губим цветовете и тоновете на нещата, които ни заобикалят и пространството става неизмеримо, губим отправните си точки, свързваме го с безкрайните и студени празнини досущ като пропаст или пещера. Също така е цветът на тайните на задгробния живот и сън.

Пълен и Наситен

Черното провокира изображения, които свързваме със злоупотребата, отегчението, затворените пространства или дори с раждането или дори раздразнението. То носи идеята за мръсотия и замърсяване.

 Строг и Болезнен

Това е песимистичен цвят, властен, тъжен, тревожен и разстройващ

Меланхоличен и Виновен

липса на апетит за живот. Хората, които изпитват трудности да напредват… Цвят на разкаяние и съжаление.

Клаустрофобичен и Болезнен

Клаустрофобията е фобия към затворени места. Клаустрофобите избягват тъмни помещения, защото те не виждат какво имат пред себе си и се задушат и паникьосват. Черно е и болезнен цвят, защото напомня на смъртта, гробищата и чудовищата, които ражда нашето въображение.

За останалите цветове виж тук