Значение на червения цвят в рекламата

Червения цвят в рекламата
Червения цвят в рекламата

Червеният цвят асоциираме на първо място с огъня. Този цвят е мощен и забележим, тъй като червеният светлинен лъч се отразява много бързо върху ретината ни и моментално привлича погледа. Поради тази причина червеният цвят се използва често в рекламата.

Червеното подканва, но също така и отблъсква. То често се асоциира с окултизма, с ритуалите, с жертвоприношенията. Напомнящ на дявола, червеният цвят не се свързва с нищо ангелско. Ето защо и религията го е заклеймила като забранен цвят. Червеното напомня за кръвта.

Често свързваме този цвят с романса и любовта. Когато рисуваме сърце, обикновено то е червено. Червеният цвят е чувствен, съблазнителен, поражда страстта.

Червеният цвят е цвета на революцията, той е цвят на показността, мощта, насилието, войната, привлича към действие. Той предизвиква чувства на ярост, омраза, страдание, отразява нашите вътрешни импулси.

Червеното е също така символ на лукса. Когато говорим за спортна, луксозна и бърза кола, често си я представяме именно червена.

Червеното продава!

Жена, облечена в червено изглежда чувствена, а мъж в червено изглежда доминиращ. То означава също „внимание опасност“ на пътя или дори за топлата вода. Червеното се асоциира с черното, както синьото с бялото.

Червеният цвят потъмнява, когато се свързва с черното, прегръща се с жълтото, екзалтира се с лилавото, уравновесява се със зеленото и се потушава със синьото.

Как да приложим този цвят в идеите си за реклама:

Щастлив и Срамежлив, „почервенял от удоволствие“

Червеното представлява радостта и ентусиазма, той е много енергичен цвят, пълен с динамика.

Болезнен и Засрамващ

Червеното се свърза с предателството, то носи вина и страх. От друга страна, когато се срамуваме, лицето ни почервенява

Вулканичен и Сатанински

Червеният цвят ни дава впечатление за неконтролируемост, неукротимост. Често го асоциираме с лошотията, жестокостта, но също така и с любовната поглъщаща страст. Той пали, взривява и опустошава!

За останалите цветове виж тук