Значение на синия цвят в рекламата

Синия цвят в рекламата
Синия цвят в рекламата

След бялото и черното, синият цвят най много присъства в ежедневието ни. От друга страна, според множество проучвания за цветовете, хората предпочитат именно синия цвят.

В природата, небето и водата, но също така и символистично асоцииран с въздуха и вятъра, синият цвят се свърза с чистотата, той е цвета на кислорода, толкова необходим за човешкия живот. Ето защо синьото е най-дълбокият цвят сред останалите.

Синият цвят предизвиква една цяла палитра от усещания: за лекота, студенина, за детско, също така и за смърт. Синьото е по-често весел цвят, но когато е в по-тъмни нюанси, конотативното му значение се променя към негативно, то става синоним на мизерия, самота, тъга, умора и меланхолия. Все пак, придържайки се към позитивната му страна, на фона на нашето емоционално състояние, синият цвят символизира радостта, щастието, истината, лоялността и мъдростта. Тъмно синьото представлява също така и мистерията на нощта.

Синьото има и своето политическо значение, то се съдържа в доста от националните знамена на държави от Западния свят. Синият цвят се противопоставя на червения, който е цвета на революцията, той е цвета на дясното.

Синьото е мултифункционален цвят, намираме го навсякъде, както в медицината, така и в изкуствата и в търговията. Асоциираме с него както знанието, така и свободата и мира. Той се асоциира и с пътуванията, ето защо често го намираме в рекламите на туристическите  агенции.

Ето и различни приложение на цвета, според това на какво ще наблегнем в нашата рекламна идея:

Спокойствие и Медитация

Синият цвят е успокояващ, пасивен, майчин цвят.

Светло синьото е нежен цвят и ни кара да мечтаем, кара ни да се чувстваме в безопасност и в добро настроение.

Наситеното синьо не носи никакво негативно значение, напротив действа успокоително и обнадеждаващо, носи комфорт и почивка.

Тъмното синьо също се асоциира с почивка, но напомня също и на тревога и безпокойство. Представлява реда, сигурността и удовлетворението.

За останалите цветове виж тук