Значение на жълт цвят в рекламата

Жълтия цвят в рекламата
Жълтия цвят в рекламата

Защо жълт цвят?

Жълт цвят ни напомня на слънчевите лъчи и на цветовете на есента. Той е топъл и радостен цвят. Точно както слънцето, жълтото благодетелства топлината, спокойствието, но напомня също и на сушата, мизерията и глада.

В символично и културно отношение, жълтото е противоречив цвят. Той често се използва за обозначаване на отдиха, почивката, релаксацията или дори комуникацията. Жълтото отваря апетита, затова често се използва в хранителните вериги за бързо хранене, такава каквато е и голяма американска верига за бързо приготвяне на храна. Тук е момента да споменем и понятието – „Заведение за бързо хране.“ Вие посещавате ли заведения за бръзо хранене? …а храните ли се бързо в тях. Колко бързо похапват околните около вас? Това понятие си е напрово обсурдно!!! В английския език и американскта култура има определение за някои типове заведеня като – Заведения бърза храна – Fast food, но не означава бързо храене в никакъв случай. В България, заведенията за бърза храна много често се наричат закусвални. Ако потърсите с някоя търсачка – „закусвалня“, несъмнено ще ви се отворят и предложения за заведения за бързо хранене и може би, бързо пиене. В първия случай – внимавайте колко бързо се храните – това не е препоръчително от редица лекари заради редица биологични фактори. Във втория случай има огромно значение какво пиете бързо – особено когато съдържанието има алкохолен характер.

След това леко лирическо отклонение, нека да продължим с природата и характеристиките на жълтия цвят.

Жълт цвят – какъв тип е това?

Жълтото е топъл цвят, при който има тенденция да надвишава своята рамка. В по-голямо количество, той може да измори окото. Ето защо трябва да го контролираме, когато го използваме в рекламата. Приложението му обаче има своя плюс, тъй като той прави изображенията по живи и анимирани. Жълтото е огнен цвят, пълен с живот.

Ето и някои приложения на жълтия цвят в рекламния дизайн:

Енергия и Спокойствие

Жълтия цвят носи силна радост към живота, благоденствието и физическата енергия, Това е цвят, който е щедър както откъм сърце, така и откъм дух. Той е цвят на спонтанността и начинанията, напомня усмивката, символизира мъдрост и сила.

Киселинност и Гняв

Жълтият цвят има и своята негативна конотация, той разкрива посредствените и претенциозни поведения. Асоцииран с нарцисизма, егоцентризма и Илюминатите, жълтото е също света на лъжата и сарказма.

За останалите цветове виж тук